Learning to drive a car. Driving school. Driver education.

Tips bij aankoop van een E-Bike

Elektrische fietsen zijn aan een enorme opmars bezig. Zeker in deze tijden van corona is er extra veel vraag naar elektrische fietsen. Mensen willen erop uit en lekker buiten zijn. Dan is een fietstochtje alleen of met het gezin een leuk uitje. De merken en modellen beschikbare elektrische fietsen zijn inmiddels ontelbaar. Toch zijn er zaken waar je op moet letten wanneer je een elektrische fiets aanschaft.

De juiste soort fiets

Elektrische fietsen worden voor diverse doeleinden gebruikt. De ene gebruikt de elektrische fiets voor heerlijke fietstochten terwijl een ander er dagelijks gebruik van maakt voor duurzaam woon werkverkeer of om naar school te fietsen. Dat elektrische fietsen alleen voor oudere mensen zijn is al lang achterhaald. Wanneer je een elektrische fiets gaat aanschaffen is het dus belangrijk om te bedenken waarvoor je de fiets voornamelijk gaat gebruiken. Elektrische sportfietsen zijn bijvoorbeeld een stuk lichter dan elektrische transportfietsen.

Actieradius

Net als bij een elektrische auto wordt ook bij fietsaccu’s over de actieradius gesproken. De actieradius is de afstand die je kunt afleggen op een volle accu. Uiteraard zit er ook het nodige verschil in het opladen elektrische auto of het opladen van een elektrische fiets. De actieradius is afhankelijk van de sterkte van de accu. Deze sterkte wordt weergegeven in kWh. Hoe meer kWh, hoe verder je kunt fietsen. Andere factoren die de actieradius van de accu kunnen beïnvloeden zijn de mate van ondersteuning die je gebruikt, het landschap en de weersomstandigheden. 

Achterwielmotor, voorwielmotor of middenmotor

Elektrische fietsen kunnen de motor op diverse plaatsen hebben. Bij de moderne pedelecs zien we vaak het gebruik van achterwielmotor. De goedkopere E-Bikes zijn vaak voorzien van een voorwielmotor. Hierbij voelt het aan of je krachtig wordt voortgetrokken. Op dit moment wordt het meest gekozen voor de middenmotor. Doordat deze is geplaatst bij de trapas in het midden van de fiets is de gewichtsverdeling goed in balans en voelt de ondersteuning zeer natuurlijk aan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *