Bikesland
Geen categorie

Mountainbike kopen? Let dan hierop!

Wat is er nou fijner dan heerlijk buiten sporten? Lekker in de frisse wind een uurtje zweten. Hardlopen is een populaire buitensport, maar ook wielrennen en mountainbiken wordt steeds populairder. Zeker in deze tijden van corona, waarin de sportscholen gesloten zijn, neemt de vraag naar racefietsen en mountainbikes toe. Zo ook bij fietsenzaak Bikesland in Kampen. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten wanneer je op zoek bent naar een mountainbike? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje!

De framemaat

Het aller, maar dan ook echt allerbelangrijkste wanneer je een mountainbike gaat kopen, is de framemaat. Deze moet precies zijn afgestemd op jouw lichaamslengte en -verhoudingen. Maak niet de klassieke fout om die ene goedkope mountainbike te kopen waarvan de framemaat nét iets te groot of te klein is, want je gaat hier spijt van krijgen. Het komt ontzettend precies, wil je pijn in je rug, nek en benen voorkomen.

Bij de fietsenspeciaalzaak kan men je helpen jouw benodigde framemaat te bepalen. Je kunt dit echter ook zelf uitrekenen, met behulp van de zogeheten binnenbeenlengte. Dit is de afstand vanaf de voeten tot aan het kruis. Bereken dit als volgt: spreid je benen zo’n 15 centimeter en meet de afstand vanaf de vloer tot aan het kruis. Vermenigvuldig dit getal vervolgens met 0,68. Is je binnenbeenlengte bijvoorbeeld 45 centimeter? Dan is je framemaat 45 x 0,68 = 30,6. Afgerond is dit dus framemaat 31.

Het materiaal

Het materiaal van je mountainbike is bepalend voor het gewicht en daarmee hoe snel je kunt. Hoe lichter de fiets, hoe harder je kunt. Echter, het materiaal bepaalt grotendeels ook de prijs. Je kunt grofweg kiezen tussen aluminium, carbon en titanium. Laatstgenoemde twee zijn lichter, maar ook een stuk prijziger. Wil je een mountainbike puur voor recreatief gebruik, dan kun je prima kiezen voor een fiets van aluminium.

De vering

Kenmerkend voor de mountainbike is natuurlijk dat je deze op verschillende soorten terreinen kunt gebruiken. De meesten kiezen voor een mountainbike in plaats van een racefiets om ook bijvoorbeeld lekker door de bossen te kunnen crossen. Een goede vering is hierbij van levensbelang, want na een paar keer zonder vering stuiteren over een flinke boomstronk is de lol er al gauw vanaf. Je kunt kiezen tussen enkel een vering in de voorvork of ‘full-suspension’, waarbij je ook aan de achterzijde vering hebt. Dit laatste geeft je meer grip en vermindert de impact bij stuiteren op onverharde terreinen. Het nadeel hiervan is dat zo’n tweede vering je fiets meer gewicht geeft, waardoor je iets minder vaart zult kunnen maken.

Dit zijn de drie basiselementen om rekening mee te houden bij het kiezen van een mountainbike. Wil je graag advies op maat? Ga dan eens langs bij fietsenspeciaalzaak Bikesland in Kampen!